Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pitný režim

14. 7. 2015

Každý z vás asi ví nebo aspoň tuší jak moc je pitný režim důležitý. Bez dlouhých úvodů si pojďme odpovědět na otázky : Proč, Jak, Kdy, Co + Rady laugh.

 Proč je pitný režim důležitý ?

Zdraví: Dostatek tekutin zajišťuje správnou látkovou výměnu. Umožňuje dobrou funkci ledvin a odplavování škodlivých zplodin vzniklých v těle.

Výkonnost: Umožňuje také plnou výkonnost všech funkcí organismu. Naopak nedostatek tekutin snižuje celkovou výkonnost organismu, tzn. i výkonnost duševní. Může se tedy podílet na nižší pracovní výkonnosti. Také napomáhá ke snížení únavy.

Krása: Dobrý pitný režim na vás půjde i vidět. Pleť je potom jemnější, zuby čistější a stejně tak čistý je i váš organismus. A to je fajn ne ? wink

Jak pít ?

Jak často:  Nejlepší je dát si jednou za hodinu sklenici vody která tufuzk.pngbude mít aspoň 150ml. Není dobré pít nárazově jako třeba na jednou vypít 0,5litru vody, protože tím zatěžujete váš trávicí trakt.

Kolik: často se udává že by měl člověk vypít aspoň 2 litry tekutin denně. Ve skutečnosti se k tomu přidávají i další faktory. Za běžných podmínek, ve kterých se většina z nás pohybuje, lze denní potřebu tekutin vypočítat tímto jednoduchým způsobem( pokud je vám nad 18let) :

0,5 litru na každých započatých 15 kg hmotnosti

tedy např. pro mě s váhou 60 kg je to :

   60 : 15 = 4 x 0,5 = 2

pro člověka vážícího 70 kg by výpočet vypadal takto:

70 : 15 = 4,7 x 0,5 = 2,3 litru

jednoduše tedy váhu vydělíme 15 a vynásobíme 0,5.

                   - Děti: Děti jsou myšlené jako osoby pod 18 let.

A protože už jsem líná psát, zkrátím si to jednoduchým grafem ze stránky:http://www.chytrazena.cz/na-pitny-rezim-dbejte-i-v-zime-16840.html angel

                  live-positively-tabulka-pitny-rezim.jpg

Co pít / nepít

Voda

Voda není kalorická, neobsahuje žádné tuky ani cukry, takže nezatěžuje organismus. Navíc potlačuje chuť k jídlu a pomáhá organismu při látkové přeměně tukových zásob. Studie prokázaly, že snížený příjem vody zvyšuje ukládání tuků, a naopak.

Káva

Kofein obsažený v kávě má odvodňovací účinky, ale to neznamená, že se nepočítá do pitného režimu. Pokud si nedáte 5 lžižek kafe na 50 ml vody tak se dá počítat do pitného režimu zhruba z poloviny. Tzn. že když si dáte normální kávy 100ml tak se do denního příjmu tekutin započítá 50ml.

Alkohol

Hlídáte-li si pitný režim, pak pozor na alkohol. Alkohol totiž odvodňuje. To však není jediné negativum. Studujete-li, nebo se potřebujete v práci maximálně soustředit, či je Vaše práce založená na kreativitě a vymýšlení nového, pak omezte alkohol na minimum. Mohlo by se totiž obecně říci, že alkohol se postará o to, aby nebyly vyživovány mozkové buňky.

Rada ? :  Mějte neustále na očích PET láhev o určitém objemu, popřípadě oblíbenou skleničku nebo hrníček. Důvodem je stálá připomínka potřeby pití. Zmíněný „určitý” objem PET láhve slouží k dobrému přehledu o celkovém vypitém objemu tekutin

Můj malí pomocník: Já osobně se pitný režim snažím udržovat a proto jsem si našla aplikaci pro androidy - Hydro Coach. Můžu si tam nastavit připomenutí, ale také ho mít nemusím. Líbí se mi, že když dává upomínky, píše i různé zajímavosti a informace o pitném režimu. Je dokonce v češtině. To je jen taková menší rada na závěr. angel hydro-coach.jpg

Zdroje:

http://www.drmax.cz/tiskove-centrum/tiskove-zpravy/pitny-rezim
http://www.prokrasnetelo.cz/clanky/proc-je-nezbytne-pit-vodu/
http://www.stobklub.cz/clanek/pitny-rezim/
http://www.rodina-finance.cz/zdravi.206/spravny-pitny-rezim.23385.html
 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář