Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vliv barev

Barvy na nás mají větší vliv než si většina z nás uvědomuje. Tak se v rychlosti podíváme jak si zlepšit náladu nebo lépe usínat pomocí něčeho tak krásného jako jsou barvy.

Zrak přináší 90 % všech informací o světě a ty jsou vždy podány určitou barvou – ať jde o módu, interiér, potraviny a další. Naše oko je schopné rozlišit ve světelném spektru sedm barev, a mimo to je schopné vnímat dalších 169 různých odstínů, které se nacházejí v nespočetných odstínech v barevné škále.

Základní barvy :  červená, žlutá, modrá

Červená vtu.jpg

Tato barva nás ze všech barev nejvíce emočně ovlivňuje. Přivádí nás na svět. Člověk se rodí v krvi a záhy se učí, že krev je jádrem života - koluje v těle, kdykoli připravena vytrysknout ven, jestliže se řízneme nebo škrábneme. Krev je nejbližším fyzickým dokladem naší životní síly - našeho narození, existence a uvědomování si vlastní smrtelnosti - vyjádřené jedinou jasnou barvou.

- optimistická, vitální barva aktivity, horka, pohybu, boje, vášnivého života. Může způsobit bolení hlavy a není vhodná pro rychle vznětlivé a citově nestabilní lidi.

 Žlutá  img2201.jpg

Žlutou běžně nacházíme v situacích, které vyžadují pozornost a přemýšlení. Právě proto, že rychle poutá pozornost, se také stala základní barvou zvýrazňovačů a samolepek, na které si poznámenáváme hesla k zapamatování. V kombinaci s černou je symbolem nebezpečí, jak dokládají pruhy na vosím těle. Žlutá na semafotu naznačuje řidiči, že se má připravit.

 barva slunce, světla a optimismu, jež oživuje, aktivuje a osvobozuje před strachem. Zachovává bdělost a povzbuzuje koncentraci, symbolizuje tvůrčí schopnost a moudrost. Povzbuzuje motoriku, její významnou vlastností je komunikační schopnost (důvod, proč jsou poštovní schránky žluté). Na zdech a jinde v bytě pozitivně ovlivňuje náladu. 

Modrá img2198.jpg

Modrá je barvou moře a oblohy, je hluboká, chladná a uklidňující. Jakožto druhá emocionálně nejsilnější barva po červené je jejím opakem. Nenabíjí tedy energií, nezastrašuje, nýbrž konejší a pomáhá relaxovat. modrá bývá stejně jako moře a obloha často vzdálená, záhadná a evokující, vybízí k rozjímání, meditaci, přemýšlení a poklidu.

Z hlediska fyziologických účinků modrá uklidňuje srdeční puls, snižuje rytmus dýchání, uklidňuje, povzbuzuje k duševní práci, introspekci, soustředění a usměrňuje dovnitř – říká se jí barva klidu a odpočinku. 
 

Další barvy : zelená a fialová

- Samozřejmě existuje spoustu dalších barev a jejich odstánu s různými názvy, které si pamatují po většinou jen ženy, ale tyto barvy na nás mají skoro stejně velký vliv jako barvy základné

Zelená img2202.jpg

Zelená je především barvou přírody a náš vztah k přírodě je odjakživa rozporuplný. Od samých počátků lidského rodu byla zelená barva lesů, džunglí, pastvin a dalších míst porostlých bujnou vegetací barvou světa, na kterém jsou lidé sice závislí, ale v němž nejsou příliš vítáni.

- Zelená barva nás uklidňuje a má pozitivní vliv při stresu nebo hysterii. je barvou klidu, pokoje, odpočinku, rozjímání. Její symbolika ovlivňuje náladu člověka, uklidňuje a uvolňuje. Je znakem rovnováhy. Díky svému uklidňujícímu účinku je nejvhodnější na stěny koupelen a ložnic. ( snižuje migrény ).

Fialová img2204.jpg

Fialová, poslední barva viditelného spektra, bývá často zaměňováná za nachovou, která přitom součástí spektra vůbec není. Fialová se příliš nepoužívá a pokud ano, pak bývá symbolicky spojováná s duchovnem a s Božími atributy - v první řadě kvůli spojení  s hinduistickou korunní čakrou čili bodem, kudy proudí spirituální energie.

je směs modré a červené barvy. Čím více přidáme jedné nebo druhé, tím získá fialová barva typičtější odstín spolu s úměrným podílem vlastností obou barev – modré - barvy klidu, vzdálenosti, duchovnosti… a červené - barvy pohybu, vášně, životní síly, horka, energie… Protože fialová barva v sobě spojuje vlastnosti extrémně různých základních barev (horko, chlad), působí tajemně.
 

 

Zajímavost : Energetické záření barvy je lidským tělem výrazně vnímáno. Vědecký důkaz přines zakladatel racionální světelné terapie prof. Nils Finsen, který za svou vědeckou práci o světle a barvách dostal v roce 1903 Nobelovu cenu za medicínu. Při pokusech bylo zjištěno, že barevná chvění, která zasáhnou lidské tělo, v něm způsobují zcela jasné reakce. Zuřiví se uklidnili v „modrých pokojích“ a depresivní lidé se zotavili v „oranžovo-žluté“ místnosti. V USA dokonce ubytovali agresivní vězně do růžových cel. A výsledek: „Dalo se pozorovat, že se po čase tito lidé značně uklidnili a chovali se i více společensky.“ Jak je na těchto příkladech vidět, barevné chvění vyvolává psychologický účinek a v mysli dojde k určitým dojmům a změnám.

 

 

 

Zdroje : http://www.zivotnistyl.cz/clanky/bydleni/2148/barvy-v-interieru-jejich-sila-a-moc.html

http://www.slunecni-barvy.cz/cz/dodatecne-informace/barvy-a-jejich-vliv-na-prostor/vliv-barev-na-naladu

http://www.malirstvigrumann.cz/barvy-a-jejich-vliv/symbolika-barev/

 

Náhledy fotografií ze složky Vliv barev

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář